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Case No.: AO-359822 
Claimant: MERCEDES W CALDERA 
_______________________________________________________________ 
 
 
The Employment Development Department (EDD) appealed from the decision of 
an administrative law judge that held the claimant’s earnings from services as an 
In-Home Supportive Services (IHSS) worker caring for her son were wages that 
supported the claimant’s unemployment insurance benefit claim notwithstanding 
the provisions of section 631 of the Unemployment Insurance Code. 
 
ISSUE STATEMENT 
 
The issue presented in this case is whether the wages earned by the claimant as 
an IHSS worker caring for her son can be used to support the claimant’s benefit 
claim. 
 
FINDINGS OF FACT 
 
The claimant opened an unemployment insurance benefit claim effective April 6, 
2014. The base period for that benefit claim consists of the four consecutive 
calendar quarters ending December 31, 2013. During that base period the 
claimant earned $19,000 as an IHSS worker caring for her son. EDD determined 
that those wages could not be used to support the claimant’s benefit claim 
because they were derived from service performed by the claimant in the employ 
of her son. 
 
The claimant resides in Imperial County. We take official notice of the fact that 
Imperial County has established the Imperial County In-Home Supportive 
Services Public Authority for the purpose of assisting in the delivery of IHSS 
services. 
 
We also take official notice of the following documents that have been served on 
the parties: 
 

1. December 3, 2014 comment from EDD concerning the possible adoption 
of the decision issued in Case No. AO-336919 as a precedent decision. 

2. December 3, 2014 comment from the Department of Social Services 
concerning the possible adoption of the decision issued in Case No. 
AO-336919 as a precedent decision. 
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Those documents are entered into the record of this case with the following 
comments that are accepted as written argument and have also been served on 
the parties: 
 

1. March 11, 2015 comment from SEIU-ULTCW.  
2. March 12, 2015 comment from Legal Services of Northern California. 
3. March 12, 2015 comment from The Legal Aid Society-Employment Law 

Center. 
4. March 12, 2015 comment from Imperial County IHSS Public Authority. 
5. March 9, 2015 comment from San Francisco IHSS Public Authority. 

 
REASONS FOR DECISION 
 
The issue presented by this case is an issue that has concerned the Appeals 
Board for some time and we acknowledge that, over time, inconsistent decisions 
have been issued by the Appeals Board on this topic. While we sympathize with 
the plight of individuals in situations similar to those of this claimant and we have 
carefully considered the rationale that has been proposed for reaching the result 
reached by the administrative law judge in this case, we have concluded that the 
plain language of code section 631 requires a reversal of the administrative law 
judge’s decision. 
 
In defining services that are excluded from the unemployment insurance 
program, code section 631 (enacted in 1953 and amended in 1971) provides as 
follows: 
 

“Employment” does not include service performed by a child under the age 
of 18 years in the employ of his father or mother, or service performed by 
an individual in the employ of his son, daughter, or spouse, except to the 
extent that the employer and the employee have, pursuant to Section 
702.5, elected to make contributions to the Unemployment Compensation 
Disability Fund. 

 
A separate provision, code section 683 (enacted in 1978), sets forth a statutory 
definition of “employer” that applies to caregivers working through the IHSS 
program. That statute provides as follows: 
 

“Employer” also means any employing unit which employs individuals to 
perform domestic service comprising in-home supportive services under 
Article 7 (commencing with Section 12300), Chapter 3, Part 3, Division 9 of 
the Welfare and Institutions Code and pays wages in cash of one thousand 
dollars ($1,000) or more for such service during any calendar quarter in the 
calendar year or the preceding calendar year, and is one of the following: 
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(a) The recipient of such services, if the state or county makes or 
provides for direct payment to a provider chosen by the recipient or 
to the recipient of such services for the purchase of services, 
subject to the provisions of Section 12302.2 of the Welfare and 
Institutions Code. 

(b) The individual or entity with whom a county contracts to provide in-
home supportive services. 

(c) Any county which hires and directs in-home supportive personnel in 
accordance with established county civil service requirements or 
merit system requirements for those counties not having civil 
service systems. 

 
Neither code section 631 nor code section 683 is vague or ambiguous. The 
pertinent portion of code section 631 in plain language provides that employment 
“does not include…service by an individual in the employ of [her] son” and the 
pertinent portion of code section 683 in plain language provides that, for 
claimants who perform work under the IHSS program, the term “employer” also 
means the “recipient of such services.” Read in conjunction, these two statutes 
clearly confirm that IHSS caregivers who care for their own children are 
employed by that care recipient with the consequence that the wages earned in 
that work cannot be used to support a claim for unemployment insurance 
benefits. Thus, whether or not some entity other than the claimant’s son might 
possibly represent an additional employer of the claimant does not alter the fact 
that the claimant’s son is still one of her employers. Since the claimant was 
undeniably working “in the employ” of her son, pursuant to code section 631 the 
wages that the claimant received for that work cannot be used to support the 
claimant’s unemployment insurance benefit claim. The administrative law judge’s 
decision must therefore be reversed. 
 
Having explained our decision, we feel obliged to address the rationale that has 
typically been advanced for reaching an opposite result on this topic inasmuch as 
that theory was apparently utilized to reach the decision issued by the 
administrative law judge. Our review of this issue has led us to ultimately 
conclude that such rationale is not viable. 
 
The rationale proposed for effectively cancelling the unequivocal exclusion set 
forth in code section 631 rests on the theory that the state, the county, or the 
county’s IHSS public authority occupies the role of an additional, “joint employer” 
of the claimant separate and apart from the claimant’s son, daughter or spouse. 
Under this theory, the wages from the IHSS services provided by the claimant to 
the claimant’s son, daughter, or spouse are no longer excluded from the 
claimant’s unemployment benefit claim because those wages are also derived 
from this additional employer. 
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As proposed, that rationale often relies, at least in part, upon decisions affirming 
the joint employment of IHSS workers in other legal venues. It is then asserted 
that the concept of joint employment of IHSS workers should also be introduced 
into the unemployment insurance program for the purpose of effectively 
invalidating code section 631. Such is the instance in the case at hand with the 
administrative law judge citing the decision in Guerrero v. Superior Court of 
Sonoma (2013) 213 Cal. App. 4th 912 as authority for the proposition that the 
claimant’s wages should not be disallowed under code section 631. The 
decisions issued in In-home Supportive Services v. Workers’ Compensation 
Appeals Board (1984) 152 Cal. App.3d 720 ) (“IHSS v. WCAB”), and Bonnette v. 
California Health and Welfare Agency 704 F.2d 1465 ( 9th Cir. 1983) have also 
been cited in similar cases as supporting the contention that an IHSS worker 
claiming unemployment insurance benefits may have joint employers. 
 
We do not think that the decisions in Guerrero, Bonnette and IHSS v. WCAB can 
be reasonably considered to support that contention. The Guerrero and Bonnette 
decisions addressed the question of whether it is possible for an IHSS worker to 
have joint employers for purposes of the Fair Labor Standards Act (29 U.S.C. 
section 201 et seq.) and the IHSS v. WCAB decision held that an IHSS provider 
was a dual employee of both the IHSS recipient and the state for purposes of 
workers’ compensation coverage. Each of those decisions concerns a statutory 
scheme very different from the unemployment insurance statutes and relies upon 
a definition of “employer” that differs from the definition used in the 
unemployment insurance law. Moreover, neither of those statutory schemes 
contains any exclusion similar to that set forth in code section 631. Since those 
decisions concern entirely different programs and do not address or relate to the 
unemployment insurance program, we do not find those decisions to be apposite 
to the issue before us. 
 
Under the “joint employer” rationale, code section 683 essentially carves out an 
exception to code section 631 by providing authorization for an IHSS public 
authority to serve as a joint employer of the claimant. Section 12301.6 of the 
Welfare and Institutions Code authorizes counties to create public authorities, 
corporate public entities separate from the county, for the purpose of facilitating 
the delivery of IHSS services. That provision provides a public authority with 
substantial control over the training, referral, background investigation of 
qualifications, pay and benefits of an IHSS worker, but also confirms that the 
recipients of the IHSS services retain the right to hire and discharge the IHSS 
worker as well as supervise the work performed by that worker.  
 
It has been argued that, in cases such as this, the IHSS public authority is a joint 
employer of the claimant with the consequence that the wages received from that 
joint employer can be used to support the claimant’s unemployment insurance 
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benefit claim notwithstanding the fact that those earnings were also derived from 
work “in the employ” of her son. For the following reasons, we do not find that 
argument to be persuasive. 
 
First, the plain language of code section 631 is clear and unambiguous in 
specifically excluding from the definition of “employment” all services performed 
by a claimant in the employ of his or her son, daughter or spouse. There is thus 
no justification for interpreting or parsing that statutory language in a fashion that 
would reach a different result. On the subject of statutory interpretation the 
California Supreme Court described the role of judicial review as follows: 
 

As in any case involving statutory interpretation, our fundamental task is to 
determine the Legislature’s intent so as to effectuate the law’s purpose. 
Statutory interpretation begins with an analysis of the statutory language. If 
the statute’s text evinces an unmistakable plain meaning, we need go no 
further. (Olson v. Automobile Club of Southern California (2008) 42 Cal. 4th 
1142, 1147 [internal quotes and citations omitted].) 

 
Second, code section 683 does not reference code section 631, cannot 
reasonably be read to invalidate code section 631, and otherwise exhibits no hint 
of a legislative intent to nullify code section 631 either fully or in part. Indeed, 
code section 683 can easily be read to harmonize with code section 631 and 
therefore must be interpreted in that fashion. Section 1858 of the Code of Civil 
Procedure provides as follows: 
 

In the construction of a statute or instrument, the office of the Judge is 
simply to ascertain and declare what is in terms or in substance contained 
therein, not to insert what has been omitted, or to omit what has been 
inserted; and where there are several provisions or particulars, such a 
construction is, if possible, to be adopted as will give effect to all. 

 
Code section 683 does not in any way address family-member employment and 
it therefore cannot be viewed as narrowing the reach of the statute that 
specifically addresses such employment. Since code sections 631 and 683 can 
obviously be interpreted in a fashion that will “give effect” to both provisions, 
those statutes must be interpreted in that manner and not in a way that would 
have one statute cancel the other. 
 
Third, code section 631 already includes one express exception and under the 
accepted rules of statutory interpretation another exception therefore cannot be 
presumed. Code section 631 provides an exception that allows the child or 
spouse and claimant to opt into the state disability program by electing to make 
contributions to the Unemployment Compensation Disability Fund. Code section 



AO-359822  7 

631, however, does not include an exception that would allow a claimant’s IHSS 
services for a son, daughter or spouse to be deemed employment for purposes 
of the unemployment insurance program. Legislative silence on this point must 
therefore be regarded as intentional omission. “Under the maxim of statutory 
construction, expressio unius est exclusio alterius, if exemptions are specified in 
a statute, we may not imply additional exemptions unless there is a clear 
legislative intent to the contrary.” (Sierra Club v. State Bd. of Forestry (1994) 
7 Cal. 4th 1215, 1230.) 
 
Fourth, while the courts have not specifically addressed the question of whether 
an IHSS worker can have more than one employer for purposes of the 
unemployment insurance law, an opinion of the California Attorney General 
concluded that there is no joint employment of IHSS workers in the context of the 
unemployment insurance law. (68 Ops.Cal. Atty.Gen. 194 (1985).) That opinion 
observed that “the concept of dual employments is not to be found in the area of 
unemployment insurance coverage” and concluded that IHSS workers were “the 
employees of only the IHSS aid recipient for purpose of unemployment insurance 
coverage.” 
 
Fifth, we also think that there are significant questions as to whether an IHSS 
public authority truly represents an “entity with whom a county contracts to 
provide in-home supportive services” within the meaning of code section 683(b). 
While a public authority is established by a county board of supervisors to 
provide for the delivery of IHSS services pursuant to a county enabling ordinance 
and an interagency agreement, it is unclear to us as to whether such a public 
authority contracts to itself provide IHSS services to recipients. We believe that 
such questions as to the status and reach of a public authority would have to be 
more definitively addressed before a public authority could be held to be an 
employer of an IHSS worker for purposes of code section 683(b). 
 
Sixth, even assuming a public authority was deemed to be an employer under 
code section 683(b), the joint employer theory would yield inconsistent results. 
Specifically, only those IHSS providers whose services were rendered for their 
excluded family members in counties that administer their IHSS program through 
a public authority would be eligible for benefits, whereas IHSS providers whose 
services are rendered in counties that administer their program through county 
departments would be excluded with no rational basis for the distinction or 
legislative history to support it. 
 
Finally, we note that Precedent Decision P-B-111 has been cited as supporting 
the supposition that an IHSS worker has joint employers for purposes of code 
section 631. In P-B-111, however, the claimant did not work for several 
employers. The claimant in that case worked for only a single employer, a 
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partnership between the claimant’s father and a corporation owned by an uncle. 
That decision rested on the following language of section 631-1(e), title 22, 
California Code of Regulations:  
 

Services performed in the employ of a partnership by a spouse, father, 
mother, or child under the age of 21 of a partner are excluded when such 
services would be excluded if performed for each partner individually. 

 
Since one of the partners was a corporation, and not one of the claimant’s 
relatives, the claimant’s wages were not excluded under code section 631. 
Inasmuch as the claimant in Precedent Decision P-B-111 only had one employer 
and that employer was a partnership specifically covered by a regulation, we do 
not consider that decision to be applicable to the case before us or supportive of 
the contention that an IHSS caregiver has joint employers insofar as the 
unemployment insurance law is concerned. It has not been alleged in this case, 
nor do the facts support a finding, that a partnership existed between the 
claimant’s son and the public authority. We therefore do not consider Precedent 
Decision P-B-111 to have a bearing on this matter. 
 
For all the reasons set forth above, we hold that the claimant’s wages as an 
IHSS worker caring for her son cannot be used to support her unemployment 
insurance benefit claim under code section 631. We recognize that a trend now 
appears to exist for concluding that IHSS workers have joint employers for the 
purpose of obtaining benefits or protection under various social welfare 
programs. We also acknowledge that cogent arguments have been advanced for 
reaching a similar conclusion with regard to the unemployment insurance 
program. Given the clear and unambiguous provisions of code section 631, 
however, we do not believe that acceptance of the joint employer argument 
would warrant a result different from the one we have reached in this matter. 
 
We recognize that interesting public policy arguments have been made for 
allowing IHSS workers who care for their children or their spouse to be eligible 
for unemployment insurance benefits as a result of that work. It has been 
contended that the workers in this low wage field who are struggling to “put food 
on the table and keep a roof overhead” would be greatly assisted in those efforts 
by the receipt of unemployment insurance benefits when they are out of work. As 
it presently stands, however, the law does not permit that result and the decision 
as to whether that law should be changed rests with the Legislature and not with 
this board. 
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DECISION 
 
The decision of the administrative law judge is reversed. The claimant’s wages 
as an IHSS worker caring for her son cannot be used to support the claimant’s 
unemployment insurance claim because code section 631 excludes from the 
definition of “employment” services performed by an individual in the employ of 
her son. Whether or not those services might also be deemed to have been in 
the employ of another employer is immaterial to the operation of the exclusion 
under code section 631. 
 

 


